Terug naar blogs
Geplaatst op 23 september 2021

10x keer uw inkomen nodig voor een goed pensioen?

5 minuten

Heb ik zoveel nodig om te kunnen stoppen met werken? Deze vraag speelt zelfs bij mij als financieel professional wel eens door mijn hoofd. Gelukkig is dit mijn emotie die spreekt, want rationeel weet ik natuurlijk goed hoe het zit. Toch verbaas ik me nog wel eens over het hoge bedrag dat nodig is om onbezorgd van het pensioen te kunnen genieten. Meerdere onderzoeken tonen aan dat de meeste Nederlanders hun financiële kennis overschatten èn dat zij  onderschatten hoeveel je nog nodig hebt wanneer je bijvoorbeeld met pensioen gaat.

Want…..met pensioen gaan is een geheel nieuwe fase die heel leuk kan zijn….kàn….maar daarover in een andere blog meer….

In Nederland wordt nog steeds goed voor ons gezorgd, want ondanks de grote veranderingen in de demografie (samenstelling en ontwikkeling van bevolking zoals geboorte, sterfte, leeftijden, geslacht enz.) hebben we AOW. Dit staatspensioen is er voor iedereen die in Nederland woont. Woont u 50 jaar in Nederland dan heeft u recht op 100% AOW. Maar daar redden de meeste mensen het niet mee.

Daarom sparen we (en dat is trouwens beleggen) massaal via pensioenregelingen via onze werkgever. Dit is nodig om ooit te kunnen genieten van de dan welverdiende oude dag. Lekker luieren, op de kleinkinderen passen of Nederland écht leren kennen.

Een steeds grotere groep Nederlanders bouwt echter niets meer of minder op via de werkgever. Dit heeft meerdere redenen. Een daarvan is de groter wordende groep zelfstandigen. In 2020 kende ons land 1,1 miljoen ZZP’ers. Ook zijn pensioenregelingen via werkgevers versoberd. Daarnaast zijn als gevolg van het pensioenakkoord straks alle pensioenregelingen volledig op basis van beleggingen met persoonlijke beleggingspotjes. Het ‘vaste’ pensioen komt daarbij definitief te vervallen en wordt onzekerder. Kortom, tijd om zelf wat te doen!

Hoeveel heb ik nodig?
Het is natuurlijk niet mogelijk om precies te bepalen hoeveel u nodig heeft, maar ik deel graag wat vuistregels. Hierbij kijk ik naar de situatie van de ZZP-er, die alles (op de AOW na) zelf moet regelen.

Als u dertig bent, dan is het slim om ongeveer uw jaarsalaris opzij te hebben gezet. Dus stel u verdient 50.000 euro per jaar, dan is dit het bedrag dat u opzij heeft gezet. En hieronder ziet u de bedragen voor andere leeftijden.

  • 30, u zou een jaarsalaris gespaard moeten hebben
  • 40, u zou drie keer uw jaarsalaris gespaard moeten hebben
  • 50, u zou zes keer uw jaarsalaris gespaard moeten hebben
  • 60, u zou acht keer uw jaarsalaris gespaard moeten hebben
  • 67, u zou tien keer uw jaarsalaris gespaard moeten hebben

Dit zijn natuurlijk gigantische bedragen en misschien heeft u minder nodig wanneer u wel pensioenopbouw via een werkgever heeft. Hoe dan ook, u heeft sowieso vermogen nodig. Dus hoe eerder u begint met geld opzij zetten, hoe beter. Maar, u bent nooit te laat om te starten! Elke euro telt mee.

Pensioen saai?

Stel u heeft straks alle tijd om al die leuke dingen te doen waar u nu misschien te weinig aan toe komt maar………….u heeft niet voldoende financiële middelen………tja, dan wordt uw pensioen inderdaad saai en krijgt u uiteindelijk gelijk.

Hoe dan?

Het is natuurlijk slim om uw geld voor u te laten werken. Dit doet u door het geld toe te vertrouwen aan de kapitaalmarkt. Dit klinkt misschien technisch, maar het betekent dat uw geld gebruikt wordt om de economie te laten groeien. Bijvoorbeeld doordat u het geld uitleent (obligaties) of deels eigenaar wordt van een bedrijf (aandelen). Op lange termijn beloont deze kapitaalmarkt u voor uw tijd en het genomen risico. Beleggen is verstandig voor uw pensioen, maar of het echt nodig is? Dat reken ik uiteraard graag voor u uit.

Wilt u weten wat voor u verstandig is en of u voldoende opbouwt voor later?

Neem dan contact met mij op, dan maak ik samen met u graag een analyse van uw situatie. Bel mij op 053-8519510 of mail mij via d.slaa@htpb.nl

 

Deel dit bericht:
Altijd op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
053 - 851 95 10 Emailinfo@htpb.nl Nieuwsbrief

Lees hier onze maatregelen rondom het corona virus

Meer informatie
X